Гвоздика: ароматна пряність з багатьма користями + 5 рецептів з додаванням цієї спеції


Гвоздика - це одна з найпопулярніших і найароматніших спецій, яка використовується в кухнях всього світу. Її унікальний смак і аромат роблять її незамінною у багатьох стравах, а її корисні властивості приваблюють прихильників здорового способу життя.


Корисні властивості гвоздики


Гвоздика має багато корисних властивостей завдяки високому вмісту ефірних олій, вітамінів та мінералів. Ось деякі з основних користей для здоров'я:


Антибактеріальні властивості

Гвоздика містить евгенол, який має потужні антибактеріальні властивості. Він допомагає боротися з інфекціями і запобігає росту шкідливих бактерій.


Знеболювальні властивості

Евгенол також діє як природний знеболювальний засіб. Жування гвоздики або використання її олії може допомогти зменшити зубний біль і запалення.


Антиоксидантні властивості

Гвоздика багата на антиоксиданти, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі, зменшуючи ризик хронічних захворювань.


Покращення травлення

Гвоздика стимулює виділення травних ферментів, полегшуючи процес травлення і зменшуючи газоутворення та здуття.


Зміцнення імунітету

Завдяки своїм протизапальним та антибактеріальним властивостям, гвоздика допомагає зміцнити імунну систему.


Протипоказання


Незважаючи на численні корисні властивості, гвоздика має деякі протипоказання:


Алергія

У деяких людей може виникнути алергічна реакція на гвоздику. Симптоми включають свербіж, висипання та набряки.


Вагітність та годування груддю

Вагітним жінкам і годуючим матерям варто обмежити вживання гвоздики, оскільки її вплив на розвиток плоду та немовляти недостатньо досліджений.


Проблеми зі шлунком

Надмірне вживання гвоздики може викликати подразнення слизової оболонки шлунка і привести до гастриту чи виразки.


Коагуляція крові

Гвоздика може знижувати здатність крові згортатися, тому її варто вживати з обережністю людям з проблемами кровотворення.


Використання гвоздики


Гвоздика широко використовується в кулінарії, медицині та косметології.


Кулінарія

Гвоздику додають у маринади, соуси, супи, гарячі напої (наприклад, глінтвейн) та випічку. Вона також є основним компонентом багатьох спеційних сумішей, таких як гарем масала та п’ять спецій.


Медицина

Гвоздикову олію використовують для лікування зубного болю, а також у складі різних мазей і настоянок для зменшення запалення та болю.


Косметологія

Ефірну олію гвоздики додають у косметичні засоби для догляду за шкірою та волоссям завдяки її антибактеріальним властивостям.


Смакові характеристики


Гвоздика має сильний, пряний, солодкий і трохи гіркий смак. Вона надає стравам теплий аромат з нотками камфори. Через інтенсивний смак і аромат, гвоздику варто використовувати помірно, щоб не перебити інші інгредієнти страви.


До яких продуктів підходить гвоздика


Гвоздика добре поєднується з багатьма продуктами:


М'ясо

Вона чудово доповнює смак м'ясних страв, особливо свинини та баранини.

Фрукти

Гвоздика додає цікавий акцент фруктовим десертам, таким як яблучні пироги чи компоти.

Овочі

Деякі овочі, наприклад, гарбуз і морква, набувають особливого смаку з додаванням гвоздики.

Напої

Гвоздика є популярним інгредієнтом у гарячих напоях, таких як чай, кава та глінтвейн.

Випічка

Випічка, особливо різдвяні пряники, часто містить гвоздику, що надає їм неповторного аромату.


Ось декілька рецептів з додаванням гвоздики:


Глінтвейн


Інгредієнти:

- 1 пляшка червоного вина

- 1 апельсин, нарізаний кружальцями

- 1 лимон, нарізаний кружальцями

- 4-5 бутонів гвоздики

- 2 палички кориці

- 3-4 зірочки анісу

- 1/4 чашки меду або цукру

- 1/2 чашки води




 Приготування:

1. Влийте вино в каструлю і додайте воду.

2. Додайте апельсин, лимон, гвоздику, корицю, аніс і мед.

3. Нагрівайте на середньому вогні, не доводячи до кипіння, близько 20-30 хвилин.

4. Після нагрівання зніміть з вогню і дайте настоятися 5-10 хвилин.

5. Процідіть глінтвейн і подавайте гарячим.


Пряний яблучний пиріг


Інгредієнти для тіста:

- 2 чашки борошна

- 1/2 чашки цукру

- 1/2 чашки вершкового масла

- 1 яйце

- 1 чайна ложка розпушувача

- 1/4 чайної ложки солі


 Інгредієнти для начинки:

- 4-5 яблук, нарізаних тонкими скибочками

- 1/2 чашки цукру

- 1 чайна ложка кориці

- 1/4 чайної ложки меленого гвоздики

- 1/4 чайної ложки мускатного горіха

- 1 столова ложка лимонного соку


Приготування:

1. Розігрійте духовку до 180°C.

2. Для тіста змішайте борошно, цукор, розпушувач і сіль. Додайте вершкове масло і яйце, замісіть тісто.

3. Розкачайте тісто і викладіть його у форму для випічки.

4. Змішайте яблука з цукром, корицею, гвоздикою, мускатним горіхом і лимонним соком. Викладіть начинку на тісто.

5. Випікайте пиріг в розігрітій духовці 45-50 хвилин, до золотистого кольору.


Курка каррі з гвоздикою


Інгредієнти:

- 500 г курячого філе, нарізаного кубиками

- 1 цибулина, дрібно нарізана

- 3 зубчики часнику, подрібнені

- 1 шматок імбиру (2 см), подрібнений

- 2 столові ложки рослинної олії

- 1 чайна ложка меленого коріандру

- 1 чайна ложка меленого кмину

- 1 чайна ложка куркуми

- 1/2 чайної ложки меленого гвоздики

- 1 чайна ложка чилі-порошку (за бажанням)

- 400 мл кокосового молока

- Сіль за смаком

- Свіжа кінза для прикраси



Приготування:

1. Розігрійте олію у великій сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю і смажте до золотистого кольору.

2. Додайте часник та імбир і смажте ще 2-3 хвилини.

3. Додайте всі спеції (коріандр, кмин, куркуму, гвоздику, чилі-порошок) і смажте, помішуючи, 1 хвилину.

4. Додайте курку і смажте до злегка золотистого кольору.

5. Влийте кокосове молоко, зменшіть вогонь і тушкуйте на слабкому вогні 20-25 хвилин, доки курка не стане м'якою і соус не загусне.

6. При подачі прикрасьте свіжою кінзою.


Мариновані огірки з гвоздикою


Інгредієнти:

- 1 кг маленьких огірків

- 1 літр води

- 1/2 чашки оцту

- 2 столові ложки солі

- 1 столова ложка цукру

- 4-5 бутонів гвоздики

- 2-3 лаврових листа

- 4 зубчики часнику

- 1 столова ложка зернят гірчиці


Приготування:

1. Промийте огірки і помістіть їх у стерилізовані банки.

2. В окремій каструлі закип'ятіть воду з сіллю, цукром, оцтом, гвоздикою, лавровим листом, часником і гірчицею.

3. Коли розсіл закипить, зніміть з вогню і залийте ним огірки в банках.

4. Закрийте банки кришками і залиште остигати при кімнатній температурі.

5. Зберігайте мариновані огірки у прохолодному місці. Вони будуть готові через 1-2 тижні.


Пряний гарбузовий суп


Інгредієнти:

- 1 кг гарбуза, нарізаного кубиками

- 1 цибулина, дрібно нарізана

- 2 зубчики часнику, подрібнені

- 1 столова ложка рослинної олії

- 1 чайна ложка меленого імбиру

- 1/4 чайної ложки меленого гвоздики

- 1/4 чайної ложки меленого кориці

- 1 літр овочевого бульйону

- 200 мл кокосового молока

- Сіль і перець за смаком

- Свіжа петрушка для прикраси


Приготування:

1. Розігрійте олію у великій каструлі. Додайте цибулю і смажте до золотистого кольору.

2. Додайте часник, імбир, гвоздику і корицю. Смажте ще 1-2 хвилини.

3. Додайте гарбуз і бульйон. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 20-25 хвилин, доки гарбуз не стане м'яким.

4. Зніміть суп з вогню і пюрируйте його за допомогою блендера до однорідної консистенції.

5. Додайте кокосове молоко, сіль і перець. Знову доведіть до кипіння.

6. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою петрушкою.



Гвоздика - це не лише ароматна спеція, але й потужний засіб для підтримки здоров'я. Вона має антибактеріальні, знеболювальні та антиоксидантні властивості, покращує травлення і зміцнює імунітет. Однак варто пам'ятати про можливі протипоказання і використовувати її помірно. Гвоздика додає особливого смаку і аромату багатьом стравам, роблячи їх неповторними.


Немає коментарів:

Дописати коментар